dilluns, 31 de desembre del 2012

Composició del text

Normalment quan comencem a escriure un text, ja sigui una descripció, narració  etc. ho fem sense cap altre pas previ a aquest. Ens arriba una idea al cap i sense meditar res comencem a escriure. 
En la classe de COED, ens van ensenyar que això no es correcte, ja que les idees es poden desordenar i no sempre queden a l'hora de llegir-les o simplement no tenen sentit tal i com les hem posat.
per aquest motiu s'han de seguir uns passos previs avanç de començar a escriure.

La planificació
Planificar vol dir reflexionar, marcar uns objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que es vol transmetre.
per això cal seguir aquests passos:

1. Anàlisi de la situació comunicativa
S'ha de tenir en compte a qui volem escriure es a dir el tipus de destinatari, el grau de formalitat que volem aplicar a l'hora de escriure, la formula de tractament (vostè, tu,..), el genere del destinatari i finalment la varietat dialectal.
Seguidament hem de mirar sobre que volem escriure i el perquè; quins objectius em vull fixar  i com ho vull escriure (la extensió la estructura, etc.).

2.Recollida d'informació
A l'hora de cercar la informació s'ha de començar amb una pluja d'idees o brainstorming (escriure tot el que set passi per el cap sobre aquell tema). Buscar informació a altres fonts.
Intentar buscar la resposta de les sis "w" (Melville E. Stone):
Qui, què, on, quan, per què i com
I finalment prendre apunts de la informació recollida

3. Sel·lecció i ordenació de la informació
Primerament hem de seleccionar les idees que hem tret de la pluja d'idees i ordenar-les mitjançant tècniques d'agrupació (mapes conceptuals, grups formals, per esquemes, numeracions..)

La redacció
Redactar és transformar els plans i les idees en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets característics concrets. Tenint en compte doncs les característiques de coherència, adecuació, cohesió, correcció i variació.

4. Estructura del text
I finalment començar a redactar. s'han de tenir en compte la estructura del text, els connectors, la organització, la puntuació etc.

La revisió
Revisar és examinar tot el que hem escrit, decidir si correspon amb les nostres expectatives i si convé modificar el que calgui millorar del text.

5. Decàleg de la revisió
Es recomanable fer primer una narració en brut, revisar-la i finalment passar-la a net.



Per saber-ne més us adjunto una pàgina on podreu trobar més informació sobre el procés de composició escrita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada